Міська рада - Пн-Чт: 8:00 - 17:15; Пт: 8:00 - 15:45; Сб, Нд: вихідні

Актуальне інтерв’ю з директором КНП «Центр надання первинної медико-санітарної допомоги Української міської ради» Юрієм Тимченко

Що буде з лікарнею? На які медичні послуги можуть розраховувати мешканці громади? Чи залишаться в нашій лікарні стаціонари та вузькопрофільні спеціалісти? – саме ці питання найчастіше обговорює громада.

За роз’ясненнями  журналісти видання «Дніпровський Проспект» звернулися до директора Комунального некомерційного підприємства «Центр надання первинної медико-санітарної допомоги Української міської ради» (КНП ЦНПМСД УМР) Юрія Олександровича Тимченка – людини, яка відповідає за медичну галузь нашої громади, фахівця з великим досвідом в лікарській справі та в місцевому самоврядуванні.

  • Як наразі функціонує наша лікарня? Які медичні послуги залишились в нашій громаді після розподілу Обухівської районної лікарні між Обухівською та Українською МТГ?
  •  Після завершення реформи децентралізації та утворення територіальних громад, Обухівська центральна районна лікарня опинилась в двох різних громадах: в Обухівській МТГ і в Українській МТГ. Згідно з чинним законодавством, Обухівська районна рада передала нам на баланс приміщення, які територіально знаходились у нас, але це просто голі стіни. Все обладнання та медичний персонал знаходяться в підпорядкуванні Обухівської БЛІЛ, яка поступово забрала до себе власну вторинну ланку медицини: стаціонари та більшість вузьких спеціалістів (скоріш за все пологове відділення, гінекологію та інфекцію вони теж згодом заберуть).

Ще раз підкреслюю, що медперсонал, який раніше працював в Українці, але належав до вторинної ланки, підпорядковується Обухівській БЛІЛ, тож ані наша мерія, ані наша лікарня не можуть втручатися в процес реорганізації медичного закладу іншої громади та впливати на його штатний розклад, навіть якщо деякі з цих штатних одиниць – мешканці Українки.

До речі, ми зробили все можливе, щоб залишити в нашій лікарні вузьких спеціалістів вторинної ланки. На умовах співробітництва з Обухівською МТГ, за їх наполяганням, ми здали їм в оренду за 1,2 гривні на рік деякі приміщення, загальною площею 3 611 м2. Для порівняння – комерційна вартість оренди цих приміщень складає від 8 до 136 грн/м2 на місяць. Зараз у нас проводять прийом офтальмолог, ЛОР, хірург, травматолог, гінеколог, лікар УЗД та психіатр, працює рентгенкабінет та лабораторія. Ці фахівці отримують заробітну плату в Обухівській БЛІЛ, але територіально працюють в Українській лікарні, разом з нашими сімейними лікарями.

У перспективі ми розглядали можливість розвивати власну вторинну ланку, шляхом залучення вузьких спеціалістів, але треба розуміти, що у такому випадку їх фінансування повністю ляже на наш бюджет. Нещодавно саме для маленьких громад (до 40 тис. населення) Національна служба здоров’я України (НСЗУ) почала розробляти такий пакет, як «первинка плюс» – це коли разом с послугами первинної медицини надаються послуги вузьких спеціалістів. Я вважаю, ми повністю підходимо під цю категорію, і маю надію, що згодом у штаті нашої первинки будуть власні вузькопрофільні фахівці.

  • Які послуги надає саме Ваше підприємство?

Щодо нашої медицини – в нас залишилась первинна ланка, яку представляє наше комунальне некомерційне підприємство «Центр надання первинної медико-санітарної допомоги Української міської ради». До складу закладу входять 4 амбулаторії, де працюють лікарі сімейної медицини, терапевти та педіатри КНП ЦНПМСД УМР. Це – спеціалісти загальної практики, вони можуть надати консультації з будь-яких захворювань: по офтальмології, травматології, ЛОР захворюванням, гінекології, хірургії й, в разі потреби, виписати направлення до вузьких спеціалістів.

Відсутність колишніх стаціонарів частково замінило відділення денного стаціонару, створене на базі нашого закладу в приміщенні дитячого відділення, яке було зачинено чотири роки.

Фактично, там надаються ті ж послуги, що і раніше: за призначенням лікаря роблять внутрішньом’язові та внутрішньовенні ін’єкції, крапельні вливання, здійснюють після процедурний нагляд…

Але, після усіх маніпуляцій, пацієнт не залишається у відділенні, не витрачаються додаткові кошти на харчування та утримання нічного чергового персоналу, і це призводить до значної економії коштів. Як ви бачили, приміщення денного стаціонару оздоблено усім необхідним обладнанням, там зроблено гарний ремонт.

Крім того, на випадок термінових ситуацій, в приміщенні колишнього приймального відділення, створено кабінет невідкладної допомоги, який функціонує цілодобово. Там можуть надати першу допомогу, зробити первинний огляд та кардіограму і, за потреби, відправити людину до лікарні інтенсивного лікування. Тобто, я вважаю, що для такої маленької громади, як наша, це цілком задовільний перелік послуг.

  • Як фінансується наша лікарня: хто покриває витрати на її утримання та зарплати медикам, чи доводиться дофінансовувати це з міського бюджету?
  • Заробітна плата сімейних лікарів залежить від кількості декларацій, які вони уклали з пацієнтами, і  фінансується відповідним пакетом Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Що стосується утримання денного стаціонару – його доводиться дофінансовувати з міського бюджету. Створення такого підрозділу не передбачено в послугах первинної медицини, це – виключно ініціатива міської ради, але його персонал значиться у загальному штаті первинної медико-санітарної допомоги. Також частково дотується «невідкладна допомога» – її працівники виїжджають до пацієнтів додому, за викликом.

Усі приміщення нашої лікарні знаходяться на балансі виконавчого комітету УМР, тож поточні та капітальні ремонти, комунальні платежі та інші витрати з утримання приміщень здійснюються коштом міського бюджету. Наразі, після розформування стаціонарів, вивільнилась велика кількість приміщень. Дуже хотілося б здати їх в оренду під медичні заклади, які б утримували їх належним чином і надавали послуги мешканцям нашої громади. До того ж, я не проти здавати в оренду кабінети фахівцям, які мають ліцензію на приватну медичну практику. Це – поповнення нашого бюджету, задоволення попиту певної категорії населення і додаткові зручності, коли усі медичні послуги будуть сконцентровані в одному місці (розглядаємо можливість перевести до нас стоматологію).

  • У якому стані знаходиться матеріально-технічна база лікарні?

Приміщення лікарні, які наша громада отримала від Обухівської райради та передала нам в управління, (близько 85%) потребують капітального ремонту. Усі комунікації та інженерні мережі прокладалися 50-60 років тому, їх потрібно повністю міняти, відповідно до нових вимог до медичних закладів. Потрібні й кардинальні втручання в планування приміщень: дуже необхідний ліфт між поверхами амбулаторії, без нього деякі пацієнти не можуть потрапити на прийом до лікаря. Згідно з новими ДБН-ами, треба збільшувати площу кабінетів, робити реконструкцію, враховуючи інклюзивність та доступність приміщень.

Ми підійшли до цього питання системно: за моїм зверненням було проведено комплексне обстеження приміщень лікарні та складено дефектний акт. Зараз чекаємо на розробку проєктно- кошторисної документації, яка буде робитися поступово, окремими проєктами. На жаль, все ускладнюється і сповільнюється через те, що казначейство не пропускає витрати на капітальні ремонти, а робити поточні, косметичні ремонти в приміщенні, яке буде масштабно реконструюватися – марна трата грошей. 2,5 млн гривень державної субвенції на дрібні косметичні роботи (заміна вікон, дверей) нам пообіцяли, але приміщення лікарні (поліклініки, першочергово) потребує більш масштабних вкладень – за орієнтовними підрахунками – близько 40 млн грн.

Минулої сесії деякі депутати пропонували зняти 5 млн грн з інших міських Програм, зокрема, з ремонту доріг та спрямувати їх на ремонт лікарні. Я відверто не розумію, навіщо це робити: проєктно- кошторисної документації немає, загального проєкту реконструкції лікарні теж, капітальні видатки казначейство не фінансує. То для чого саме зараз виділяти ці 5 млн грн? Щоб потім сказати: ми вам дали, а ви їх не освоїли?

  • На балансі Вашого закладу знаходяться амбулаторії, які розташовані на території іншої громади. Як це сталось і чи збираєтесь Ви передавати їх на баланс іншої МТГ?
  • Медична реформа в Україні, яку розробляла ще У. Супрун, розпочалась з реорганізації первинної ланки. Першочергово це стосувалось амбулаторій, які повинні були відповідати певним критеріям. Департамент охорони здоров’я виділив на Обухівську районну раду, якій тоді підпорядковувалось наше підприємство, три амбулаторії: Трипілля, Григорівка та Красне-1. Загалом, будівництвом цих амбулаторій повинна була займатися райдержадміністрація, але, через постійні зміни керівництва та політичні конфлікти, їм було не до цього, і вони перекинули справу на наш заклад – КНП ЦНПМСД Обухівської районної ради. Протягом пів року ми побудували ці амбулаторії й хотіли їх зареєструвати на райраду, але їм знову було не до цього, вони не хотіли цим займатися, тож нам довелося реєструвати амбулаторії на наше комунальне підприємство. Все це відбулось ще до об’єднання громад.

Після завершення територіальної реформи наше підприємство перейшло в підпорядкування Української міської ради, але так сталось, що наші амбулаторії, які ми будували і в яких працюють наші лікарі, опинились на території іншої МТГ. Наразі лікарі цих амбулаторій виконують свою функцію: укладають декларації з мешканцями різних громад та надають медичні послуги жителям всього Обухівського району, то яка різниця в кого вони на балансі? Це наше майно. Кожна амбулаторія – робочі місця для наших лікарів та прибуток нашого комунального підприємства, тож я б від них не відмовлявся.

  • Останнім часом в нашій громаді проводять прийоми спеціалісти з Інституту ім. Амосова та з ПАГу. Яким чином відбувається співпраця з цими закладами?

Ці заклади охорони здоров’я – вузькопрофільні інститути та диспансери надають медичну допомогу на третинному рівні. Ідея наблизити послуги третинної ланки медицини належить Костянтину Осадчому, який звернувся з цією пропозицією до керівництва нашої громади і отримав повноваження вести перемовини з представництвом закладів. Таким чином, ми підписали Меморандуми з Національним інститутом серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова та Науково- дослідним інститутом педіатрії, акушерства та гінекології ім. О.М. Лукянової Національної академії медичних наук України. У перспективі – стажування лікарів Української громади на кафедрах Інститутів та розробка алгоритму надання медичної допомоги найвищого рівня мешканцям Української громади.

Прийом громадян відбувається за наступною процедурою: сімейні лікарі складають список пацієнтів з певними патологіями, які потребують високоспеціалізованої медичної консультації. Далі сімейний лікар телефонує пацієнту та пропонує індивідуальний час прийому. Після обстеження, у випадку якщо захворювання пацієнта підпадає під специфіку досліджень, в нього з’являється шанс позачергово отримати допомогу в такому закладі. Втім, навіть консультації у такого рівня спеціалістів, не виїжджаючи за межі громади, –  це дуже зручно і ефективно.

Як бачите, не дивлячись на штучний ажіотаж навколо лікарні, не так вже в нас все і погано. Первинна ланка і денний стаціонар працюють. Завдяки домовленостям з Обухівською МТГ вузькі спеціалісти вторинної ланки теж є, а згодом, імовірно, будуть власні. Нам навіть вдалося наблизити послуги третинної ланки медицини, чого ніколи не було раніше.

Єдине болюче питання – капітальний ремонт приміщень лікарні, але це поки від нас не залежить. Тож, загалом, на мою думку, наша громада має цілком задовільний рівень надання медичних послуг і гарні перспективи розвитку медицини.

За матеріалами видання: «Дніпровський Проспект».

Режим роботи міської ради:

Понеділок – Четвер: 8:00 – 17:15; П’ятниця: 8:00 – 15:45; Субота, неділя: вихідні

© 2023 Українська громада - всі права захищено